ABBA och den Sandinistiska Revolutionen i Nicaragua

I en gripande skildring om krig, kärlek och kamp berättar ABBA-medlemmarna själva om sitt engagemang mot diktaturen i Nicaragua under slutet på 70-talet, ett engagemang som var nära att kosta Björn Ulvaeus livet. I programmet kan du höra nya och gamla intervjuer med ABBA och folk runt gruppen. Dessutom avslöjas nya uppgifter om regeringens agerande kring den så kallade Ulvaeus-affären när Björn Ulvaeus hölls fången på gränsen mellan Nicaragua och Honduras. Men framför allt skildras ABBA-medlemmarnas politiska ställningstaganden.

Bilder från den amerikanska stödgalan i TV. ABBA’s politiska uttalanden blev för känsliga och bidraget klipptes bort och sändes aldrig. Hör den unika inspelningen av framförandet i programmet.

Demonstration, oktober 1976. Kravet var: “Frige Björn Ulvaeus!”

Presskonferensen där Sveriges regering kräver att Pierre Schori och Björn Ulvaeus ska släppas av Somozadiktaturen i Nicaragua.

London 1979. Stödkonsert för återuppbyggandet av det bombade Nicaragua.

Låten ”Fernado” är den mest uppenbara musikaliska skildringen av gerillans kamp. Texten handlar om Carlos Fonseca, grundare av FSLN.

Carlos Fonseca. Grundare av FSLN och den som lämnade sig själv i utbyte för att Björn Ulvaeus skulle släppas ur fångenskapen.

3 Comments

  • Tack for intressant information

  • […] Jag minns hur jag hörde att det pratas om Abba och spelas Abba-låtar, jag som aldrig gillat Abba tar ingen notis om programmet till en början men något får mig att hajja till. Jag minns inte vad det var men någonting stämde inte med var jag hörde. Jag började lyssna och undrade en liten stund om det jag hörde var sant. Programmet hade alla dokumentärgrepp, en berättare som låter nära, samma berättare i fält, utländska personer intervjuas och tolkas, musik spelas. Man pratar om händelser och berättar om att det var då den här låter skrevs. Efter ett tag så är det något som säger mig att det är på skämt och jag lyssnar färdigt på det. Som tur var så var Sveriges Radio bra på internet redan på den tiden och lade ganska snart ut programmet i tidens modernaste format Real Audio. Nu har Natanael Derwinger haft den goda smaken att lägga upp dokumentären själv i sin blogg. […]

  • We need more intighss like this in this thread.

Leave a Reply

Your email is never shared.Required fields are marked *